Популярні бази Рекомендовані бази

ТРУСКАВЕЦЬ: відпочинок та лікування в Карпатах 2024

Трускавець — це один з найвідоміших бальнеологічних і кліматичних курортів українських Карпат. Відпочинок в цьому містечку давно вийшов за межі відвідування бюветів з мінеральними водами вдень та дискотек і кіно ввечері. Гірськолижні схили, старовинні вілли та парки, рибальство на гірських озерах, екскурсії на будь-який смак; за кількістю та різноманіттям розваг на курорті головне — не забути про саме лікування.

Карпати на околицях Трускавця

Карпати на околицях Трускавця

Тож задля чого багато з відпочиваючих повертаються у Трускавець знову і знову?

1. Трускавець — це  мінеральні води та озокерит

Бювет мінеральних вод в Трускавці

Бювет мінеральних вод в Трускавці

Бювет мінеральних вод в Трускавці

Головні магнити рекреаційної зони Трускавця — 25 джерел мінеральних вод, у тому числі типу «Нафтуся», поклади озокериту, потужна санаторно-лікувальна база, екологічна чистота, мальовничі прикарпатські ландшафти та розвинена курортна інфраструктура.

2. Трускавець — це відпочинок та лікування весь рік

Міжсезоння у Трускавці

Міжсезоння у Трускавці

Зима, літо, весна або осіньвідпочивати в Трускавці комфортно в будь-яку пору року. На відміну від морських курортів, туристична інфраструктура Трускавця працює без вихідних та «несезону». Виключення — кілька святкових днів на Різдво та Великдень.

3. Трускавець — це дивовижна архітектура

Вілла у Трускавці

Вілла у Трускавці

Майже 200 років розвитку Трускавця як курорту у складі різних країн залишили відбиток на зовнішньому вигляді будівель, парків та вулиць. Справжні перлини міста — курортні вілли кінця XIX-початку XX століть, частина з яких й досі використовується за призначенням, та надкаптажні споруди біля старих мінеральних джерел.

4. Трускавець — це активний відпочинок

Гірськолижний курорт «Буковиця» неподалік Трускавця

Гірськолижний курорт «Буковиця» неподалік Трускавця

Трускавець — це не лише мінеральні води, лікувальні процедури та повільні прогулянки містом. І в самому місті, і поруч з ним є безліч локацій для активного відпочинку. Серед найбільш молодих, але вже набувших популярність — гірськолижний курорт «Буковиця» за 7 км від курорту та велосипедно-пішохідні маршрути проекту «ВелоБескиди».

5. Трускавець — це безліч екскурсій Карпатами та за кордон

Трускавець

Трускавець

Курортний Трускавець — це справжня знахідка для поціновувачів екскурсійного відпочинку. Де ще можна поєднати лікування з відвідуванням знакових місць заходу України та сусідніх країн?

Трускавець — прикарпатське, близьке до кордону місто, тому основні екскурсійні маршрути передбачають поїздки до лісів, гір, природних, архітектурних та історичних пам’яток регіону та зарубіжжя.

Трускавець

→ Всі санаторії та готелі Трускавця

Житло для відпочинку в Трускавці пропонують санаторії, пансіонати, готелі, вілли та переорієнтований під комерцію приватний сектор, представлений переважно гостьовими будинками та квартирами. Більшість номерів здають в оренду цілий рік, тому категорії житла дещо відрізняються від тих, що можна знайти на морських курортах України, розрахованих переважно на літній відпочинок.

Всі санаторії та готелі Трускавця

Східниця

→ Всі санаторії та готелі Східниці

Зазвичай Східницю розглядають як більш спокійний варіант бальнеологічного курорту, в порівнянні з розкрученим Трускавцем. Для відпочиваючих працює майже 70 об’єктів курортного житла та три санаторні установи. Також тут є доволі широкий вибір пропозицій в приватному секторі. Як і Трускавець, Східниця — це цілорічно працюючий курорт.

Всі санаторії та готелі Східниці

Моршин

→ Всі санаторії та готелі Моршина

Моршин — це перший карпатський курорт державного значення; саме тут видобувається знаменита столова вода «Моршинська». Для проживання туристів під час відпочинку та лікування в місті є біля 20 установ санаторно-оздоровчого напрямку, не враховуючи різноманітні варіанти житла в приватному секторі.

Всі санаторії та готелі Моршина
Всі бази Трускавця

Чому Трускавець?

Відпочинок у Трускавці

Відпочинок у Трускавці

Чим ще приваблює туристів сучасний Трускавець:

  • чистим гірським повітря та незрівнянними гірськими краєвидами;
  • гарно розвиненою міською інфраструктурою;
  • можливістю поєднати лікування з цікавим дозвіллям;
  • чудовим транспортним сполученням з обласним центром.

Щоб відпочинок в Трускавці був ще більш вдалим, краще заздалегідь визначитись, як ви будете проходити лікувальні процедури та чи потрібні вони взагалі, і підібрати відповідне житло. Нижче зібрано огляди популярних санаторіїв, лікувально-оздоровчих комплексів та готелів Трускавця і найближчих до нього курортів на кшталт Східниці.

Популярні готелі

Як дістатися до Трускавця

Залізничний вокзал Трускавця

Залізничний вокзал Трускавця

Трускавець має пряме залізничне сполучення з Дніпром та Києвом, потяги прямують транзитом через Львів.

  1. Потяг №041 П з Дніпра відправляється від залізничного вокзалу «Дніпро-Головний». Час у дорозі становить близько 20 годин 40 хвилин. Орієнтовна вартість квитків починається від 310 гривень — плацкарт, від 535 гривень — купе, від 1960 гривень — люкс.
  2. Потяг №049 К з Києва відправляється від залізничного вокзалу «Київ-Пасажирський». Час у дорозі становить 11 годин 55 хвилин. Орієнтовна вартість квитків починається від 330 гривень — плацкарт, від 610 гривень — купе, від 1460 гривень — люкс.

Більш складний маршрут передбачає залізничну подорож до Львова, потім переїзд поїздом або автобусом до Трускавця. Автобуси відправляються кожні півгодини-годину від львівського залізничного вокзалу, орієнтовний час у дорозі становить 2 години, ціна квиткавід 80 до 90 гривень.

Залізничний вокзал «Львів»

Залізничний вокзал «Трускавець»

Автостанція «Трускавець»

Оптимальний автомобільний маршрут до Трускавця із Запоріжжя, Дніпра, Полтави, Києва, Житомира та Рівного проходить через Львів, трасою Е40/М06.

Орієнтовна відстань до Трускавця із деяких міст України

Місто Відстань в км Час в дорозі
Львів 93 1 година 40 хвилин
Київ 637 7 годин 30 хвилин
Дніпро 1107 13 годин 20 хвилин
Запоріжжя 1149 14 годин 50 хвилин
Харків 1112 13 годин 10 хвилин
Полтава 975 11 годин 20 хвилин

Порівняння Трускавця з іншими курортами

Авжеж, найбільш відомими бальнеологічними курортами Прикарпаття є Трускавець та розташований у сусідньому районі Моршин. В обох містах відмінно розвинена курортна інфраструктура, гарна санаторно-лікувальна база, є можливість обирати між класичним оздоровленням за санаторними курсівками з включеними у ціну базовим лікуванням та дієтичним харчування і звичайним відпочинком в горах. Можливо, Трускавець трохи більш шумний з точки зору кількості відпочиваючих, а Моршин налаштовує на більш спокійне та розмірене проведення часу. Але в будь-якому разі, якщо головна мета — це лікування та оздоровлення, обирати між цими двома курсорами треба, перш за все, враховуючи рекомендації особистого лікаря.

Курорт Трускавець

Курорт Трускавець

Як більш спокійну та відносно бюджетну альтернативу Трускавцю можна розглядати Східницю, де також є можливість лікування мінеральними водами, включно з «Нафтусею». Унікальна особливість Східниці — це можливість покататись на повітряній кулі та потрапити на фестиваль цього дивовижного повітряного транспорту.

Моршин

Моршин

Серед бальнеологічних курортів Закарпаття таку ж велику відомість, як Трускавець, мабуть має Свалява зі своїми знаменитими мінеральними водами «Поляна квасова», «Лужанська» та іншими. На відміну від Трускавця та Моршина, санаторії Свалявської курортної групи розташовані переважно за містом, тому розраховувати на таке ж різноманіття розваг тут не варто.

Східниця

Східниця

На жаль, бальнеологічні курорти на сході України в більшості своїй не мали такого розвитку, як їхні карпатські колеги. Єдиним курортним містом з дійсно гарною інфраструктурою і можливостями як звичайного відпочинку, так і повноцінного санаторного лікування, є Бердянськ. Мінеральні джерела в інших локаціях на кшталт Кирилівки, Арабатської Стрілки, Приморська — це скоріше додатковий бонус до морського відпочинку.

Курорт Бердянськ на Азовському морі

Курорт Бердянськ на Азовському морі

Щодо інших регіонів України, слід відзначити бальнеологічний курорт Миргород, де, як і в Карпатах, до джерел мінеральної води та санаторного лікування додається гарна міська інфраструктура і можливість цікаво провести відпочинок.

Часті запитання щодо відпочинку в Трускавці

Скільки коштує відпочинок у Трускавці?

Найдешевшим варіантом розміщення в Трускавці є кімнати в квартирах або приватних будинках, що передбачають сусідство з іншими мешканцями та спільне з ними користування кухнею та санвузлом. Вартість проживання в таких умовах варіюється приблизно від 100 до 150 гривень за особу на добу.

Номер у санаторії із частковими або загальними для поверху чи блоку зручностями можна зняти за ціною від 630 гривень за особу на добу.

Вартість номера з індивідуальними зручностями, включаючи санвузол та кондиціонер, становить приблизно 550–975 гривень за особу на добу.

Апартаменти із санвузлом та кухнею обійдуться від 1000–1250 гривень за особу на добу.

Ціни вказані с врахування триразового харчування та базовим лікуванням.

Окрема 1–2-кімнатна квартира зі зручностями та необхідною побутовою технікою обійдеться від 400–500 гривен на добу, без урахування харчування.

Які готелі та санаторії найпопулярніші на курорті?

До найкращих на курорті відносяться: готель «Mirotel Resort & SPA», лікувально-курортний комплекс «Rixos Prykarpattya», лікувально-діагностичний комплекс «Шале Грааль», готель «Анастасія», готелі «Villa Kristina», «Вілла Марта», «Вілла Ягуся», санаторії «Арніка», «Лісова пісня» та інші.

Які мінеральні води є у Трускавці?

Серед мінеральних вод Трускавця найбільш відомими є «Нафтуся» — гідрокарбонатна магнієво-кальцієва слабомінералізована, «Броніслава» — хлоридно-натрієва високої мінералізації, «Софія» — хлоридно-сульфатно-натрієва з вмістом вуглекислоти сірководню, «Марія» — хлоридно-сульфатно-натрієва з кремнієвою кислотою та залізом, «Юзя» — гідрокарбонатна кальцієво-натрієво-магнієва, насичена органічними речовинами, вуглекислотою та кремнієвою кислотою.

Загалом на курорті налічується 25 джерел мінеральних вод.

Які унікальні оздоровчі процедури можна пройти у Трускавці?

Для лікування та профілактики захворювань різних систем та органів у Трускавці широко застосовуються бальнеологічні процедури — ванни, душі, басейни з мінеральною водою різного хімічного складу. Також курорт славиться лікуванням із застосуванням озокериту — так званого «гірського воску». Серед інших використовуються і такі методи та процедури, як масаж, лікування ультразвуком, магнітотерапія, франклінізація, УВЧ, електрофорез, дарсонвалізація та інше.

На яких захворюваннях спеціалізуються санаторії курорту?

Основним профілем трускавецьких здравниць є захворювання сечових та жовчовивідних шляхів, печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, хвороби органів дихання та шкірних покривів, серцево-судинної, нервової системи, порушення обміну речовин.

Які розваги та пам’ятки можна відвідати?

На курорті є дельфінарій, парк із бюветами з мінеральною водою, кінотеатри, музеї, більярдні зали, боулінг та два нічні клуби. Крім того, на відстані близько 10 км знаходиться гірськолижний комплекс «Буковиця».

Також можна здійснити екскурсії до відомих природних об’єктів, розташованих у радіусі 50 км від курорту: Скелі Довбуша — 46 км, стародавній оборонний комплекс «Тустань» — 30 км, водоспади Кам’янка — 50 км, Лазний — 33 км, Шипіт — 39 км, Гуркало — 47 км.

Чи є у Трускавці дельфінарій та аквапарк?

Так, у Трускавці цілий рік працює дельфінарій мережі «Оскар». Найближчий загальнодоступний аквапарк розташований на території готельного комплексу «Три сини та донька» у Східниці.

Чи є банкомати та супермаркети?

У Трускавці діє 3 супермаркети — «АТБ», «Сільпо» та «Фуршет».

Є банкомати різних банків України, а також фізичні відділення «ПриватБанку», «Ощадбанку», «Райфайзен Банку Аваль», «Сенс Банк».

Як дістатися до Трускавця?

Прямі рейси поїздом до Трускавця здійснюються з Києва та Дніпра, автобусом — з Києва, Житомира, Львова. Також можна дістатися від автовокзалів та залізничних вокзалів з різних міст України з пересадкою у Львові. Зі Львова до курорту щодня відправляється понад 10 регулярних автобусів та приміський електропоїзд.

Де краще відпочивати: в Трускавці, Моршині чи Східниці?

Насамперед, вибір курорту потрібно робити з урахуванням рекомендації свого лікаря.

  • З погляду відпочинку найкраща курортно-розважальна інфраструктура у Трускавці. Також тут багато можливостей для активного відпочинку, включаючи піші тури та велопрогулянки горами.
  • Моршин підійде як варіант для більш спокійного повільного відпочинку.
  • Східницю варто розглядати як більш демократичну за цінами альтернативу Трускавцю.

Зведення про відпочинок у Трускавці

Гірський масив Карпатські Бескіди
Висота над рівнем моря 400 метрів
Мінеральні води «Нафтуся» та ще 10 джерел
Санаторне лікування Є
Відпочинок взимку та восени Можливий
Теренкури 10 маршрутів
Гірськолижні схили Є, «Буковиця»
Термальні джерела 165 км, Косине
Веб-камери Є
Банкомати Є
Автостанція Є
Залізнична станція Є
Область Львівська

Рекомендації по вибору житла

Усі матеріалиРозгорнути
Відпочинок у Трускавці взимку

Особливості відпочинку у Трускавці взимку. Які ціни на житло, лікування, організація харчування та чим зайнятися, як дістатися на курорт

Відпочинок у Трускавці взимку
Відпочинок у Трускавці влітку

Особливості відпочинку у Трускавці влітку. Ціни на житло, лікування, організація харчування та дозвілля, проїзд на курорт

Відпочинок у Трускавці влітку
Відпочинок у Трускавці у міжсезоння: чи варто їхати навесні та восени до Карпат

Переваги та недоліки відпочинку у міжсезоння. Ціни на житло, лікування, чим зайнятися

Відпочинок у Трускавці у міжсезоння
Недорогий відпочинок у Трускавці: де шукати бюджетне житло

Огляд недорогого житла у Трускавці за категоріями. А також поради як заощадити на харчуванні, розвагах та пити безкоштовно «Нафтусю»

Недорогий відпочинок у Трускавці